Már 6 015 lehetőségautó segíti a rászorulókat!

Még 73 nap az igénylés leadási határidő.

 • 01.jpg 01.jpg 01.jpg
 • 02.jpg 02.jpg 02.jpg
 • 03.jpg 03.jpg 03.jpg
 • 04.jpg 04.jpg 04.jpg
 • 05.jpg 05.jpg 05.jpg
 • 06.jpg 06.jpg 06.jpg
 • 08.jpg 08.jpg 08.jpg
 • 09.jpg 09.jpg 09.jpg
 • 10.jpg 10.jpg 10.jpg
 • 11.jpg 11.jpg 11.jpg
 • 12.jpg 12.jpg 12.jpg

Gyakran Ismételt Kérdések

A kedvezmény megállapításának menete

Bevezető

•    Hova kell benyújtani a közlekedési kedvezmény iránti kérelmet?
A közlekedési kedvezmény iránti kérelmet a lakóhely szerint illetékes Kormányhivatal Járási Hivatal Hatósági Főosztály Hatósági Osztályán kell benyújtani.
•    A kérelmet mikor lehet nyújtani?
A kedvezmény megállapítása iránti kérelmet minden évben január 1. és március 31. illetve április 1. és szeptember 30 között lehet benyújtani.
•    A Járási Hivatal mely határidőig dönt a jogosultság megállapításáról?
A Járási Hivatalok június 15-ig illetve december 15-ig elbírálják a jogosultságot és az erről szóló határozatokat megküldik a jogosultnak.
•    Hogyan lehet a támogatást felhasználni?
A támogatás felhasználása új gépkocsi szerzési támogatás iránti igény esetében 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet 9/A. § szerint kiválasztott közreműködő szervezettel vagy annak a konzorciumi szerződésben megjelölt tagjával (a továbbiakban együtt: közreműködő szervezet) kötött adásvételi szerződés keretében, használt gépkocsi szerzési támogatás esetében a közreműködő szervezettel vagy a belföldi kereskedelmi forgalomban személygépkocsik értékesítésével foglalkozó, adószámmal rendelkező szervezettel vagy személlyel (a továbbiakban: autókereskedő) kötött adásvételi szerződés keretében történik.
•    A hivatal mikor állítja ki az utalványt?
A hivatal a segédmotoros kerékpárnak minősülő, három- vagy négykerekű jármű, vagy járműnek nem minősülő gépi meghajtású kerekesszék, illetőleg a gépkocsi átalakítása estén utalványt állít ki. Az utalványt a hivatal a jogosultságot megállapító határozatának jogerőre emelkedését követő tizenöt napon belül állítja ki.
•    Hol használható fel az utalvány?                                                                                                                                                                            - Használt gépjárművek esetében: Az utalvány a belföldi kereskedelmi forgalomban járművek, illetve gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó, adószámmal rendelkező kereskedőnél, illetve belföldi, adószámmal rendelkező, személygépkocsi szervizelését és karbantartását végző szolgáltatónál használható fel. A kereskedő az utalvány értékét a vételárba, illetve az átalakítás költségébe beszámítja. 
- Új gépjárművek esetében: Kizárólag a kijelölt értékesítési pontok végzik 

Bármely banknál intézhetem a gépjármű finanszírozását?

Bevezető

Igen, bármely banknál igényelhető hitel a gépjármű árának kifizetéséhez.

Csak a kijelölt autókereskedésekben tudok használt és/vagy új autót vásárolni?

Bevezető

Új autót igen, csak a kijelölt autókereskedésekben tud vásárolni, használt autó bármelyik gépjármű kereskedésnél lehet venni. 

Ha lejár a 3 év hogy kapom meg a törzskönyvet?

Bevezető

A gépjármű alapvetően nem rendelkezik törzskönyvvel, mert az állami elidegenítési tilalom fenntartása miatt a törzskönyv legyártását nem kéri a Cégünk akkor amikor az Ön nevére iratjuk az autót, tehát ilyenkor annak a költsége sem kerül felszámításra. Amikor lejár a 3 éves korlátozás Önnek kell bemenni a helyileg illetékes Kormányhivatalba és kérni a törzskönyv legyártását, ilyenkor kell kifizetni ennek a költségét is, ami 6 000 Ft.

 

Használt gépjármű vásárlásához kaptam jogosultságot, de új gépjárművet szeretnék vásárolni.

Bevezető

A kérelmeket a határozat meghozatala előtt (június 15., ill. december 15 előtt) lehet módosítani, a határozatok kézhezvétele után azonban módosításra nincs lehetőség, csak új kérelem beadásával lehet kérni ismét a támogatást.

Hogy tudom igénybe venni a mozgáskorlátozottaknak járó gépjárműszerzési támogatást?

Bevezető

A területileg illetékes Kormányhivatal Járási Hivatal Hatósági Osztályán kell érdeklődni, az általuk rendelkezésre bocsátott kérelmet, nyomtatványokat kell kitölteni és részükre leadni, az általuk meghatározott igazolásokkal egyetemben.

Hol vannak az értékesítési pontok?

Bevezető

Jelenleg 8 értékesítési ponton tudjuk ügyfeleinket teljes körűen kiszolgálni. A címlistát itt találja.

Kit részesítenek előnyben a közlekedési kedvezmény megállapítása során?

Bevezető

A közlekedési kedvezmény megállapításánál előnyben kell részesíteni azt a súlyos mozgáskorlátozott személyt, aki

•    kereső tevékenységet folytat,
•    tanulói, képzési jogviszonyban áll,
•    14 éven aluli gyermeket egyedülállóként nevel, vagy
•    honvédelmi kötelezettség teljesítése során, azzal összefüggésben vált súlyos mozgáskorlátozottá.

A fentiek körébe nem tartozó súlyos mozgáskorlátozott személy csak akkor részesíthető közlekedési kedvezményben, ha valamennyi, a fenti feltételeknek megfelelő kérelem alapján megállapították a jogosultságot, és ez a keretszámot nem merítette ki.

Készpénzre történő vásárlási szándék esetében a támogatást igénybe lehet-e venni?

Bevezető

A 2018.01.01 előtt kiadott határozatok esetében  a támogatás kizárólag a Duna Lízing finanszírozási szerződésének megkötésével vehető igénybe.

A 2018.01.01 után kiadott határozatok esetében már lehetőség van készpénzes vásárlásra.

Kötelező hitelt felvennem a gépjármű támogatáshoz?

Bevezető

A 2018.01.01-e után kiadott határozatok esetében már nem kötelező a hitelfelvétel.

Lehetséges-e, hogy már meglévő autóra vegyék igénybe a gépkocsi szerzési támogatást?

Bevezető

Nem, a támogatás, csak a határozat kézhezvétele után megvásárolt új vagy használt autóra vehető igénybe. Használt autó, csak autókereskedés által értékesített lehet.

Mely esetben jogosult a súlyos mozgáskorlátozott személy a közlekedési kedvezményre?

Bevezető

A személygépkocsi szerzési és átalakítási támogatást abban az esetben lehet megállapítani, ha a súlyos mozgáskorlátozott személy

•    a kérelem benyújtását megelőző hét éven belül - maga vagy rá tekintettel más személy nem részesült közlekedési kedvezményben, és
•    a keretszámra tekintettel a közlekedési kedvezmény számára megállapítható, és
•    új, vagy használt gépkocsi szerzési kérelem esetében az igénylő vezetői engedéllyel rendelkezik vagy őt szállítást végző személy szállítja, és
•   segédmotoros kerékpárnak minősülő, három- vagy négykerekű jármű szerzési kérelem esetén és a gépkocsi sebességváltóval, vagy más segédberendezéssel történő felszereléséhez, átalakításához való átalakítási kérelem esetén a súlyos mozgáskorlátozott személy vezetői engedéllyel rendelkezik, és
•  a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását lehetővé tevő átalakításához, vagy a biztonságos szállítását szolgáló eszközzel való ellátásához benyújtott átalakítási támogatás iránti kérelem esetén őt a szállítást végző személy szállítja.

Mennyi a személygépkocsi szerzési támogatás mértéke?

Bevezető

 • új járműnek minősülő személygépkocsi vásárlása esetén 1.000.000,- forint,
 • a súlyos mozgáskorlátozott személy speciális igényeinek megfelelő műszaki feltételekkel rendelkező, újnak nem minősülő, de legfeljebb öt éve forgalomba helyezett személygépkocsi esetén a vételár 60%-a, de legfeljebb 600.000,- forint,
 • segédmotoros kerékpárnak minősülő, három- vagy négykerekű jármű esetén a vételár 60%-a, de legfeljebb 600.000,- forint, vagy
 • járműnek nem minősülő, sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes gépi meghajtású kerekesszék esetén a vételár 60%-a, de legfeljebb 600.000,- forint.

Az utóbbi két esetben vételárnak a társadalombiztosítási támogatással csökkentett vételár minősül.

Mennyi időt vesz igénybe az ügyintézés?

Bevezető

Társaságunk szándéka szerint az ügyintézés 60 napot vesz igénybe. Ezt az időtartamot az aktuális ügy teljessége (pl. a kérelmező dokumentumainak hiányosságai, befizetések késedelme) befolyásolja. Abban az esetben, ha a gépjármű készletben nem található, az Ön igényének megfelelő (pl: szín, automata váltó) autó, akkor a gyártási idővel is számolni kell.

Milyen márkájú új gépjárművet vehetek?

Bevezető

Új gépjármű támogatás esetén csak Suzuki típusú gépjármű vásárolható!

102/2011. (VI. 29.) Kormányrendelet 2018.évi módosítása után ez nem változott.

Személygépkocsi átalakítás

Bevezető

•    Milyen átalakításra használható fel a támogatás? Személygépkocsi átalakítási támogatás a személygépkocsinak

-    a vezetés feltételeként külön jogszabály alapján előírt automata sebességváltóval, vagy más segédberendezéssel történő felszereléséhez, átalakításához, vagy
-    a súlyos mozgáskorlátozott személy szállítását lehetővé tevő átalakításához, vagy a biztonságos szállítását szolgáló eszközzel való ellátásához nyújt hozzájárulást.

•    Mennyi a személygépkocsi átalakítás támogatásának mértéke?
A személygépkocsi átalakítási támogatás mértéke az átalakítás költsége, de legfeljebb 90.000,- forint.