Már 6 015 lehetőségautó segíti a rászorulókat!

Még 131 nap az igénylés leadási határidő.

 • 01.jpg 01.jpg 01.jpg
 • 02.jpg 02.jpg 02.jpg
 • 03.jpg 03.jpg 03.jpg
 • 04.jpg 04.jpg 04.jpg
 • 05.jpg 05.jpg 05.jpg
 • 06.jpg 06.jpg 06.jpg
 • 08.jpg 08.jpg 08.jpg
 • 09.jpg 09.jpg 09.jpg
 • 10.jpg 10.jpg 10.jpg
 • 11.jpg 11.jpg 11.jpg
 • 12.jpg 12.jpg 12.jpg

Riport a nyertessel

Tartalom

Riport a Csodakutya alapítvány vezetőjével, Fábiánné Mile Alízzal.

Hogy zajlik egy-egy kutya kiképzése? Mikor kerül a családhoz egy segítőkutya?Mennyi ideig tart a kiképzés?

A segítő kutyák kiképzése csoportos és egyéni kiképzésekből áll. Csoportos kiképzésünk van minden szombaton délelőtt, egyéni kiképzés külön időpontokban, illetve terepen. A kutya családhoz kerülésének ideje változó lehet, ill. előfordul, hogy a kutya már a családnál nevelkedik, a speciális kiképzés igénye csak közben merül fel a családban. Ideális esetben és különösen kisgyermekeknél a kutya kölyökként kerül a családba és együtt nőnek fel. J Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy a segítő kutyák kiképzése kb. másfél-két év.  

31.jpg

Hogy kerül kiválasztásra a kutya, miből lehet tudni, hogy alkalmas lesz erre a feladatra?

Ideális esetben, amikor hónapokkal, netán évekkel előre tudjuk a segítő kutyára vonatkozó igényt, már a leendő kutya szüleit választjuk ki, majd, ha megszületik az alom – 8-10 kiskutya – teszteljük őket, un. kölyökteszttel vizsgáljuk ösztöneiket, reflexeiket, habitusukat, mozgásigényüket, tanulási képességeiket, stb. A teszt alapján – ha találunk arra alkalmas kölyköt – kerül kiválasztásra a leendő segítő kutya.

32.jpg

A családok hogyan jelentkezhetnek?

Az érintettek elérhetőségeinken vehetik fel velünk, a Csodakutya Alapítvánnyal a kapcsolatot. Komoly várólista, a földrajzi távolságok és a bizonytalan finanszírozás azonban nem könnyítik meg a dolgunkat, sajnos. (Ma Magyarországon 44 szervezet képez és alkalmaz segítő kutyákat, összesen 512 vizsgázott segítő kutya van az országban. Zömével terápiás kutyák (311) ők, ill. a vakvezető kutyák (154) vannak többségben. Rajtuk kívül 211 kutya mozgássérült személy mellett segít, 18 kutya személyi segítői vizsgát tett, 7 kutya hallássérült gazdáját segíti, és 1 kutya rohamjelző.)

33.jpg

Milyen feladatokra lehet képezni kutyákat, miben tudnak a kutyusok segíteni a mindennapokban?

A kiképzést, a segítő feladatokat mindig személyre szabjuk. Általánosabb feladatok a tárgyak feladása, a kilincs, ajtó nyitása, fiók húzása, stb. tárgyak ide-oda manipulálása, kerekesszék húzása, villany kapcsolása, lift hívása, stb. de segítetnek az öltözködésben, a pulóver lehúzásával, a zokni és nadrág lehúzásával is, vagy pl. kiviszik a szemetet, pelenkát.

Ki segít Nektek?

Támogatói, pályázati forrásból, adományokból, a felajánlott adó 1%-ból tartjuk fenn az alapítványt, önkénteseink lelkes hozzájárulásával. Állami támogatás, normatíva, vagy tb ellátás sajnos nincs, tevékenységünk nonprofit. Szoktam hangsúlyozni, hogy nem ebből élünk. Önkéntesek vagyunk, megtesszük amit csak megtehetünk, néha még többet is…. de a kapacitásunk sajnos véges…. bármennyire is szeretnénk, nem tudunk mindenkinek, minden áron segíteni.